De kommunala ordningsvakterna Jonny Helmefors och Micael Larsson.
Arkivbild: De kommunala ordningsvakterna Jonny Helmefors och Micael Larsson. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsala fortsätter med ordningsvakter

Uppsala kommun förlänger försöket med ordningsvakter i centrum fram till sommaren.

Försöksperioden med kommunalt anlitade ordningsvakter i centrum förlängs till och med 31 maj 2018

Kommunen förbereder samtidigt en ny ansökan till polisen om tillstånd att fortsätta med vakterna även efter att den förlängda försöksperioden går ut.
Sedan i juli i år arbetar fyra ordningsvakter med uppdraget att förbättra tryggheten, säkerheten och den allmänna ordningen i centrala Uppsala.
Ordningsvakterna har i genomsnitt utfört ett 20-tal insatser per arbetspass. Det handlar om allt från tillrättavisning om cykling på gågatan och störande beteende till att samarbeta med polisen vid våldsbrott och drogförsäljning.

Räknat per år kostar de kommunala trygghetsvakterna cirka fyra miljoner kronor.

Allianspartierna ville besluta om en längre tid för ordningsvakterna redan nu, till 31 december 2018. Alliansen vill också att Uppsala kommun kräver pengar från staten till ordningsvakterna. Detta eftersom det egentligen inte är ett kommunalt ansvar, och att behovet finns eftersom polisen i Uppsala inte har tillräckliga resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista