Skylt Akademiska sjukhuset.
Erik Thyselius/Sveriges Radio

Var tredje plats på psykakuten stängs

2:06 min

Psykakuten för vuxna på Akademiska sjukhuset drar ner fyra av tolv vårdplatser på grund av personalbrist. Men neddragningen kommer inte påverka patienterna, säger verksamhetschef Gunilla Svedström.

– Vi vill att våra medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö. Och för att få behålla de personerna som finns kvar så har vi gjort den här åtgärden.

Akutmottagningen för vuxenpsykiatri har öppet dygnet runt och tar emot människor med till exempel självmordstankar eller psykoser. På mottagningen finns tolv vårdplatser.

Men ledningen har inte kunnat rekrytera sjuksköterskor till de här platserna: sju tjänster är idag vakanta och i januari kommer det bli nio.

För att arbetsmiljön inte ska bli för dålig för de som jobbar kvar har man beslutat att dra ner på fyra vårdplatser. En tredjedel av platserna på akuten är sedan i måndags stängda tills vidare.

Men patienterna kommer inte att märka av neddragningarna, säger verksamhetschef Gunilla Svedström. Några av dem som skulle lagts in på akuten kommer istället att flyttas till andra vårdavdelningar inom psykiatrin förklarar hon.

– De får ju läggas på någon av de andra 110 vårdplatserna som vi har inom ramen för verksamhetsområde psykiatri.

Men på något sätt måste det väl ändå märkas i verksamheten att en tredjedel av platserna försvinner?

– Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys och ser att det här är en hållbar lösning.

Men Uppsalabon Mia som har egen erfarenhet av psykakuten på Akademiska både som patient och medföljande till vänner som mår dåligt är inte lika övertygad.

– Jag är lite rädd att om de drar ner på platser kommer de börja sortera ut personer som kanske behöver hjälp. När man inte mår så bra är det inte så lätt att säga att man inte mår så bra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista