Stetoskop hänger runt halsen på vårdpersonal
Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolsköterska missade undersöka elever

1:45 min

Ett 40-tal elever på tre grundskolor i Uppsala kommun kan ha blivit utan de besök hos skolsköterskan som de har rätt till enligt lagen.

Skolsköterskan har nämligen inte dokumenterat några hälsobesök för de här eleverna. Det finns en risk att elever med hälsoproblem inte har upptäckts enligt en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– Det är viktigt att vi säkerställer att det inte händer igen, vi vill ha en oberoende utredning, säger Christina Stenhammar som är verksamhetschef för centrala elevhälsan.

Vad kan det få för konsekvenser? I Lex Maria-anmälan nämner ni särskilt att man kan ha missat screening för skolios, alltså krokig ryggrad?
– Ryggundersökning är en del av hälsobesöket liksom tillväxtkontroll, syn- och hörselundersökning. På några av eleverna kan vi se att ryggundersökningen är missad.

Hur kunde det bli så här?
– Det är ju det vi utreda. Vi kan se att det är en ambitiös skolsköterska som har haft en hög arbetsbelastning under lång tid. Då är det viktigt att man som medarbetare signalerar att det inte fungerar och det har inte gjorts.

De elever som inte fått en hälsokontroll har fått ett informationsbrev hem till vårdnadshavarna och kommer erbjudas ett hälsobesök enligt Christina Stenhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".