Jurister
Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppsalas juriststudenter om sexövergreppen

2:15 min

Tusentals kvinnor har skrivit på ett upprop om sexuella övergrepp i juristvärlden. Juriststudenten Rebecka i Uppsala tycker det är bra att vittnesmålen kommer fram.

– Jag tycker det är bra att det kommer fram även inom den juridiska sektorn.

Drygt 4 400 kvinnor inom juristbranschen har skrivit på ett upprop, där de vittnar om kränkande behandling, sexuella trakasserier och manschauvinsm.

"Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma", skriver kvinnorna i uppropet som publicerats i Svenska dagbladet och under hashtaggen #medvilkenrätt. Rebecka säger att de har diskuterat jämlikhet på kursen, men inte tillräckligt.

Maria Aarflot Lundgren är studievägledare på juristprogrammet vid Uppsala universitet och enligt henne tas ämnet diskriminering upp redan vid första informationsträffen med nya studenter.

– Och vi är väldigt måna om att studenterna, om de känner att de blir illa behandlade av en annan student- lärare eller annan personal, hör av sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista