Jörgen Norman, rektor på Celsiusskolan.
Jörgen Norman, rektor på Celsiusskolan. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Ojämnt fördelade lärarlöner skaver fortfarande

2:20 min

Lärarna i Uppsala har fått höjda löner – nästan 6 000 kronor mer på fem år. Men att pengarna har fördelats ojämnt får kritik.

– Det är positivt att vi får högre löner. Om man jämför med andra som har utbildat sig lika länge så är lärarna underbetalda. Men lönesatsningen har slått snett, det var en förskräcklig känsla både bland de som fick och de som inte fick, säger Andrea Nerenberg som är lärare på Celsiusskolan.

De senaste fem åren har medellönen för lärarna i Uppsala ökat med nästan 6 000 kronor - och ligger nu på 33 500 kronor.

Och medellönen för lärare ska upp ytterligare drygt 5 000 kronor de närmaste fyra åren, det har kommunstyrelsen beslutat.

Men som vi berättat tidigare så ställs det också större krav på lärarna. Ett av de lönekriterier som finns är effektivare arbetsformer, att en större del av lärarnas arbetstid går till undervisning. Alltså mer lektionstid för lärarna.

– Jag ser extremt stora problem om löneökningarna sker på bekostnad av arbetsmiljön. Och att löneökningarna inte gagnar alla, säger läraren Isabelle Mattlar på Celsiusskolan.

Rektorn Jörgen Norman säger att det denna termin är tre lärare som får del av det statliga lärarlönelyftet på hans skola. Och att den ojämna fördelningen av de statliga pengarna fortfarande märks, trots att kommunala pengar har kompenserat missgynnade lärare.

– När det första lärarlönelyften kom för ett par år sen var det riktigt traumatiskt tyckte vi också som ledning. De lärare som inte fick det ansåg sig nedvärderade och vara ett B-lag. Det ledde till brister i samarbetet och avundsjuka. Det har lagt sig lite grann, men det finns fortfarande kvar, säger Jörgen Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista