IVO kritiserar verksamheten på Akademiska sjukhuset. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
IVO kritiserar verksamheten på Akademiska sjukhuset. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Pojke fick hjärnskador efter operationsmiss

1:14 min

Ivo konstaterar "ett antal allvarliga brister" när en ettårig pojke drabbades av hjärnskador efter att han vårdats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En ettårig pojke från Västerås opererades förra vintern på Akademiska sjukhuset för så kallad vattenskalle som han hade haft sedan födseln.

Pojken mådde enligt sjukhuset i stort sett bra efter operationen men drabbades av kräkningar å hade även episoder av låg hjärtfrekvens.

Den ansvarige läkaren kontaktade en specialistläkare som bedömde att kräkningarna och illamåendet berodde på att pojken ätit. Pojken skickades hem, men kräkningarna ökade och dagen efter hittades pojken djupt medvetslös.

Pojken kunde återupplivas men andningsuppehållet hade orsakat svåra hjärnskador skriver IVO, inspetionen för vård och omsorg, i sitt beslut.

Ivo skriver i sitt beslut att det funnits ett antal allvarliga brister i handläggningen.

Ivo konstaterar också att händelsen lett till ett flertal åtgärder och förbättringar vid sjukhuset - som man också ska följa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista