sdlta052c42 lärare TT
Satsningen på höjda lärarlöner har försämrat stämningen på vissa skolor. Foto: Roald, Berit/TT

Ledarskapsutvecklare: Otydlighet bakom lönemissnöje

1:53 min

Otydlighet från arbetsgivaren ligger bakom missnöjet bland många lärare med att lönesatsningen har fördelats ojämnt, tror ledarskapsutvecklaren Ann-Charlotte Bretan.

Satsningen på höjda lärarlöner har fördelats ojämnt. Och flera lärare i Uppsala vittnar om att det här har förgiftat stämningen på jobbet att lönehöjningarna bara har kommit vissa till del.

Ann-Charlotte Bretan är ledarskapsutvecklare på organisationen Ledarna och hon konstaterar att lön är en känslig fråga i Sverige.

– Lön handlar alltid om känslor, av någon anledning. Och vi svenskar har väldigt svårt att prata om lön. Det är inget man pratar om på en middag, till exempel, säger hon.

När det gäller lärarnas löner har det kommit beslut från högsta ort om att man ska göra på ett visst sätt, och det har tolkats på olika sätt på olika skolor.

– Hur man har hanterat det ar påverkat hur lärarna upplever den nya lönen, vem som har fått och inte har fått. Det har blivit otydligt vad det är som gäller, säger Ann-Charlotte Bretan.

Hon efterlyser en större klarhet från arbetsgivarens sida.

– Vad vill vi med det här? Diskutera igenom det så att alla förstår det. Då upplever folk i allmänhet en rättvisa i lönesättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista