Hunden Agnes ska hjälpa barn att läsa.
Hunden Agnes ska hjälpa barn att läsa. Foto: Cassandra Alm

Läshunden Agnes ska hjälpa barn att lära sig läsa

1:46 min

Hundar ska hjälpa Uppsalabarn att lära sig läsa. Till exempel kan hunden följa elevens finger när den läser och på så vis känns det som att även hunden hänger med i berättelsen.

Agnes är en tvåårig labradoodle, alltså en korsning mellan en labrador och en pudel. Hon är en av fem hundar som just nu tränas i att bli läshundar och kunna hjälpa barn med att lära sig läsa och öka läsförståelsen. Nästa år ska ytterligare två hundar utbildas till läshundar i Uppsala kommun.

Agnes matte, Mia Boivie, som också är hundförare och instruktör vid utbildningarna av läshundarna, berättar att hunden hjälper barn att känna sig mindre dömda.

– Säg att barnet kanske stalkar sig, läser för tyst eller helt enkelt att ens ljuda orden. Då kan vi använda dem till kortakommanden där barnen har svårt och säga att hunden har dem svårigheterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".