Erik Pelling om Eriksberg
Erik Pelling pratar om Eriksberg Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio

Erik Pelling: Pulkabacken blir kvar

1:47 min

Idag presenterade Uppsala kommun en rad ändringar i det ursprungliga planprogrammet för stadsdelen Eriksberg efter att ha haft medborgardialoger.

Uppsala kommun ska snart fatta beslut om utbyggnaden av Eriksberg

I våras rapporterade vi om att över 400 synpunkter kommit in till kommunen när planerna att bygga 2600 nya bostäder blev kända.

Dom flesta var kritiska över att grönytor skulle försvinna, att det skulle bli mer biltrafik och att det skulle bli alldeles för tättbebyggt.

Fler grönområden och fler bilfria områden i centrala Eriksberg. Det är några av förändringarna som Uppsala kommun nu har gjort i planprogrammet efter medborgardialogerna. När det byggs nytt ska, enligt förslaget, större hänsyn tas till redan befintlig bebyggelse. Och det kommer inte att bli lika tättbebyggt som i den urspringliga planen.

Förslaget innebär även en minskning av antalet lägenheter som kan byggas i området från 2600 till 2400.

När Eriksberg är fullt utbyggt om 15-30 år räknar kommunen med att det bor mellan 12 000 och 13 000 personer i området. Utöver bostäder ska även butikslokaler och lokaler för samhällsservice byggas.

Och så kommer både bensinmacken och pulkabacken att finnas kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista