Östhammars vårdcentrum. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Östhammars vårdcentrum. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Privat vårdcentral i Öregrund vill ta över Östhammar

2:05 min

Vårdföretaget Praktikertjänst som driver Öregrunds vårdcentral vill ta över Östhammars vårdcentral från Region Uppsala. De tror sig kunna bidra med en stabil läkarbemanning till Östhammar.

Som det är nu har Öregrunds vårdcentral fått mer patienter än vad som egentligen får plats.

– Vi håller på att spränga väggarna. Eftersom vi har fem specialister så lockar det patienter. Varför skulle vi inte kunna lösa vårt problem, samtidigt som vi löser Östhammars problem? säger Carola Johansson som är vårdcentralchef i Öregrund.

De senaste fyra åren har Öregrunds vårdcentral fått 1.142 fler listade patienter, just nu har de drygt 4.200. Medans det under samma period har blivit cirka 500 färre patienter på Östhammars vårdcentral, som nu ligger på 6.100.

Maria Westerlund som är chef för Vårdscentralen i Östhammar menar att de inte behöver någon hjälp från ett privat vårdbolag för att få en stabil och fast läkarbemanning i Östhammar.

Visserligen har det svajat, år 2016 behövdes det två inhyrda läkare hela året. Men nu ser det bra ut säger hon. De har sen tidigare två specialistläkare i allmänmedicin. Och två läkare som nu blir klara specialister, samt en läkare som är under specialistutbildning. I november och december har de en inhyrd läkare.

– År 2017 har vi haft en jättebra, stabil läkarbemanning. Den kommer också vara stabil år 2018.

Så du ser inte att ni behöver hjälp med det?

– Nej, absolut inte.

Ser du något behov av hyrläkare nästa år?

– Nej, inget behov alls, säger Maria Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista