Skola i Gambia
1 av 2
Skolan i Gambia. Foto: Privat
Daniela Nilsson och Natalie Elvingsson från Östervåla
2 av 2
Daniela Nilsson och Natalie Elvingsson från Östervåla. Foto: Mona Wahlund

Solsemestern blev en ny skola

1:46 min

På tisdag reser Daniela Nilsson och Nathalie Elvingsson från Östervåla till Gambia, där de har samlat ihop pengar till en skola. Allt började för några år sedan när Daniella reste till landet på vad som var tänkt att bli en helt vanlig solsemester.

– Vi slogs av värmen av värmen och behovet av hjälp i det här landet. Vi tog oss ut på landsbygden med våra barn, samlade ihop pengar via Facebook och köpte mat till olika byar. När vi kom hem kände vi att vi ville göra något mer, säger Daniela Nilsson.

Hemma i Sverige berättade hon för Nathalie Elvingsson om vad hon varit med om i Gambia.

Tillsammans kom de fram till att de ville bygga en skola. På en och en halv vecka hade de samlat ihop tillräckligt med pengar för att börja bygga.

I november i fjol stod skolan klar. I dag går omkring hundra barn där. Nu ska Daniela och Nathalie åka till Gambia för att inviga en mur som ska skydda skolans odlingar mot djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".