Malena Ranch (MP) och Anna-Karin Klomp (KD)
Malena Ranch (MP) och Anna-Karin Klomp (KD)

Rödgrönt nej till privat övertagande av Östhammars vårdcentral

1:56 min

Det rödgröna politiska styret i Region Uppsala har sagt nej till den privata vårdcentralen i Öregrund som vill ta över Östhammars vårdcentral.

– Vi har inga planer på att sälja ut Östhammars vårdcentral, säger Malena Ranch (MP) som är ordförande för Region Uppsalas Vårdstyrelse.

Hon säger att Östhammars vårdcentral är strategiskt viktig med närvårdsplatser och jourmottagning. Och att de vill utveckla den nära vården. Därför vill Miljöpartiet och Socialdemokraterna som styr att vårdcentralen även i fortsättningen ska drivas av Region Uppsala.

Som vi har berättat vill Öregrunds vårdcentral, som drivs av vårdbolaget Praktikertjänst, ta över Östhammars vårdcentral. De menar att det skulle lösa två problem. Dels att vårdcentralen i Öregrund har fått så många nya patienter att de knappt får plats. Och Praktikertjänst som har fasta läkare i Öregrund tror att de skulle kunna bidra med en stabil läkarbemanning också till Östhammar.

– Vi har ju haft problem på Östhammars vårdcentral med läkarbemanning. Men det är på väg att lösa sig nu, säger Malena Ranch (MP).

Men Kristdemokraternas Anna-Karin Klomp tycker tvärtom att det kan vara en bra idé att den privata vårdcentralen i Öregrund tar över Östhammars vårdcentral:

– Vår egen primärvård har svårt att bemanna alla mottagningar utanför Uppsala. Så det är klart att man måste ta en allvarlig diskussion när man får erbjudandet från Praktikertjänst. Den vårdcentral som de bedriver i Öregrund fungerar ju väldigt bra.

Vad skulle kunna bli bättre om de tar över Östhammars vårdcentral?

– Då skulle Östhammar och Öregrund kunna samverka på ett tätare sätt, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".