Carl Ljunggren om utbyggnaden av Stadshuset
Carl Ljunggren om utbyggnaden av Stadshuset

700 cykelplatser försvinner medan Stadshuset byggs om

2:22 min

Idag börjar arbetet med den nya Stadshuset i Uppsala på allvar. Byggarbetet kommer att påverka cykelresenärer i området.

Carl Ljunggren är fastighetschef och projektledare för byggarbetsplatsen. 

– Vi kommer att komplettera den L-formade byggkroppen med ytterligare ett L så att det kommer bli en rektangel. Och vi kommer att höja på med tre våningar mot Kungsgatan, säger han. 

I dag har byggnaden tre våningar och Carl Ljunggren berättar att det också ska tillkomma ett glastak och ett gårdshus. I gårdshuset kommer det finnas en kommunfullmäktigesal, en kommunstyrelsesal och ett internt konferenscenter.

– Uppsala får nog göra sig lite vana vid att det kommer hända saker, säger Carl Ljunggren.  

I och med byggarbetet kommer cykelparkeringen som går från Stadshuset ned till Bredgränd att stängas av mellan 20 november till våren 2021. Det innebär 700 platser. 

Under tiden menar Carl Ljunggren att cyklister kan parkera vid Elite hotell vid resecentrum. Han nämner även cykelparkeringar på andra sidan järnvägen vid nattklubben Katalin och hela vägen mot Strandbogatan.

– Sen rekommenderar vi också dubbelparkeringscykelstället i Smedsgränd, och sen finns det också cykelparkeringar på Norrtäljegatan, säger han.

Vid Parkmark planeras temporära cykelställ under tiden då högsäsongen för cyklar pågår berättar Carl Ljunggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista