Uppsala tingsrätt.
Uppsala tingsrätt. Foto: Tova Kurkiala Medbo

Man döms för filmad våldtäkt

1:06 min

En 22-årig man döms till två års fängelse för en våldtäkt som filmades av ett vittne i en lägenhet i Uppsala den 14 oktober.

Det var på morgonen efter en efterfest som två unga kvinnor kom ut från toaletten och upptäckte att en man hade sex med en kvinna som de uppfattade som "däckad". 

En av dem tog upp sin mobiltelefon och filmade, samtidigt som de avbröt det hela. 

Den utsatta kvinnan säger själv att hon inte var vaken när händelsen inträffade. Den uppgiften stöds av vittnena och enligt tingsrätten även av den korta filmsekvensen, som ger "en klar känsla av att den stillaliggande målsäganden inte var medveten om vad som hänt".

Mannen hävdar att han inte förstod att kvinnan sov och säger att hon skulle ha lyft på sig när han drog av henne byxor och trosor. Men enligt tingsrätten är det inte tillräckligt för att han kunde utgå från att hon var medveten om vad som pågick.

Mannen döms även för att ha varit påverkad av kokain vid tillfället. Han döms till två års fängelse, som är minimistraffet för våldtäkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista