Kassakö.
Kassakö i en annan butik. Foto: Claudio Bresciani/TT

Demensföreningar vill ha långsamma kassor: "Man känner kassaångest"

1:38 min

Långsam kassa, det är vad demensföreningarna i Uppland skulle vilja se i mataffärerna. En kassa där personer med en demenssjukdom och andra som behöver lite mer tid på sig, kan handla i lite lugnare tempo.

Ett första steg blir att utbilda personalen i hur man bäst bemöter personer med psykiska och fysiska funktionshinder. Först ut blir Ica Torgkassen i Uppsala.

-Jag tror jättemycket på en utbildning för personal. Det skulle hjälpa oss jättemycket och även hjälpa de demenssjuka, säger Erik Ohlström, butikschef och ägare.

Har du stött på några sådana personer här hos er?

- Ja, titt som tätt kommer det in personer här som har ändrat personlighet, säger Erik Ohlström.

Hur kan man hjälpa en sådan person?

- Vi har för dålig kunskap om det, skulle vi få en utbildning så skulle personalen kunna hantera det här problemet på ett mycket bättre sätt, säger Erik Ohlström.

Att ha en demenssjukdom innebär att vissa delar av hjärnan inte längre fungerar. Man kanske hittar till affären man alltid handlat i men har svårt att orientera sig därinne, kan plocka på sig flera kilo av en och samma vara och har plötsligt glömt bort hur man gör när man betalar.

För att underlätta för personer med psykisk men även och fysisk nedsättning har Demensförbundet och Myndigheten för delaktighet startat ett projekt där de vill utbilda personalen i mataffärer i hur man bäst bemöter en demenssjuk. De vill också införa en långsam kassa där man kan handla i lite lugnare tempo.

- Man inte ska bli arg, vara vänlig, uppmärksamma om någon plockar på för mycket av en och samma vara och säga att, här har vi en kassa där man kan ta det lite lugnare, säger Gunnel Jägare, ordförande för demensföreningen i Uppsala.

Uppsalabor berättar i ljudinslaget nedan vad de tycker om långsamma kassor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista