Vinghästtorget
Vinghästtorget. Foto: Mandaworks/Warm in the winter

Ulleråker kommer att synas på håll

4:30 min

Ulleråker kommer att synas på långt håll i framtiden – två av husen blir 14 våningar höga.

På måndagen presenterades de två första förslagen till detaljplaner för Ulleråker i Uppsala, där man bland annat ska bygga 7 000 nya bostäder.

Det är ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt där miljön ska stå i fokus.

Det har varit en stor utmaning att lösa frågan om hur området ska exploateras samtidigt som vattentäkten Uppsalaåsen ska skyddas. Erik Pelling, socialdemokrat och ordförande i plan- och byggnadsnämnden., menar att den frågan nu är löst. 

– Vi förbjuder miljöfarlig verksamhet. Det är gång- cykel- och kollektivtrafik som gäller framförallt, och biltrafiken får hålla sig i områdets utkanter. Vi kan ta hand om regnvatten och släckvatten vid en eventuell brand. och vi väljer byggnadsmaterial som är hållbara för dricksvattnet, säger han.

Man börjar med att utveckla ett stadsdelscentrum, något som i dag saknas i Ulleråker. I en första etapp ska det bli 1 400 bostäder varav en tredjedel hyresrätter, förskolor, ett LSS-boende och en del butiks- och kontorsytor.

Tanken är att första spadtaget ska tas i slutet av nästa år.

– Om två eller två och ett halvt år kommer de första att kunna flytta in, säger Erik Pelling.

Det kommer att byggas hus som är högre än Uppsalaborna är vana vid. De högsta husen kommer att vara 14 våningar.

– Det blir en förändrad Uppsalasilhuett, som kompletterar Slottet och Domkyrkan. Det har vi fått jobba mycket med: Hur kompletterar vi silhuetten på ett så varsamt sätt som möjligt.

Eftersom det inte ska vara någon biltrafik i det nybyggda området behöver de boende få alternativ till att ha bilen precis utanför huset.

– Det är bilpool och att ge bättre lösningar för dem som tar cykeln. Man ska kunna låna en cykel med låda eller en elcykel, säger Erik Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".