Giftdoktoranden foto från polisutredningen
Här fångas giftdoktoranden på övervakningskamera. Foto: Foto från polisutredningen

Hovrätten fastställer straffet för giftdoktoranden

1:38 min

Den så kallade giftdoktoranden vid Uppsala universitet får strafflängden fastställd i hovrätten: ett års fängelse, för stöld bland annat av kemikalier.

Precis som i tingsrätten frias han för medhjälp till utpressningsförsöket mot den tjeckiske inrikesministern och grovt brott mot krigsmateriellagen.

År 2014 försökte okända personer förmå den tjeckiske inrikesministern att betala 5 000 så kallade "bitcoins", en sorts virtuell valuta, till dem. Annars skulle de sprida livsfarliga gifter till allmänheten.

Uppsaladoktorandens del i brottet var enligt åtalet att han postade ett brev med gift till ministern. Men han frias av hovrätten, precis som av tingsrätten. Det anses bevisat att han skickade brevet men inte att han kände till utpressningen.

Åtalet för grovt krigsmaterielbrott gällde att doktoranden under perioden oktober 2015 till mars 2016 haft och salufört det mycket giftiga och tillståndspliktiga ämnet ricin på Darknet, alltså olika krypterade nätverk där användarna kan vara anonyma.

Under förundersökningen skapade polisen en falsk identitet på Darknet och gjorde upp en affär med doktoranden om att få köpa ricin. Han levererade dock inte ricin, utan natriumazid.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att han inte kan dömas för brott mot krigsmateriellagen. I tingsrätten dömdes han för stöld av ricin, men hovrätten friar honom även på den punkten eftersom det inte anses klarlagt att en ricinburk som han bevisligen stal innehöll någon substans överhuvudtaget.

Mannen har också stått åtalad för att ha stulit en rad andra kemikalier från Uppsala universitet. Hovrätten gör vissa ändringar rörande vilka stölder han döms för och vilka han frikänns från.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista