Assistans
Foto: Janerik Henriksson/TT

Regionen lovar hjälpa barn som förlorat personlig assistans

1:37 min

Majoriteten i Region Uppsala har slutit en överenskommelse med kommunerna om att hjälpa vissa barn i länet som drabbats av Försäkringskassans hårdare praxis. Stödet gäller de barn som fått läggas in på Akademiska sjukhuset för att de förlorat rätten till personlig assistans.

Nyligen blev det känt att flera tusen personer med funktionsnedsättning kommer att förlora en del av sin assistansersättning enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Detta efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, så som den tolkats av Försäkringskassan.

För en del barn som tidigare kunnat bo hemma med personlig assistans kan det innebära att istället få bo på sjukhus.

Men nu säger socialdemokraternas regionråd i Uppsala län Vivianne Macdisi att de här barnen ska få samma stöd som tidigare.

Från och med årsskiftet kommer regionen och kommunerna gemensamt att dela på kostnaderna.

– Den inskränkningen som har blivit på den nationella assistansen innebär att man får nej. Då måste någon bekosta assistans och egenvård. Och kommuner och landsting kommer enligt den här överenskommelsen att dela på den kostnaden, säger Vivianne Macdisi.

Betyder det att den som tidigare har haft en personlig assistent kommer att få det igen?

– Tanken är att det i praktiken inte ska vara någon skillnad. Men utmaningen är att LSS-lagstiftningen ser ut som den gör. Ansöker man enligt LSS kommer man att få avslag. Men då finns det ändå möjligheter att socialtjänstlagen för att bevilja egenvård på ett annat sätt.

Har ni budgeterat för det här?

– Vi kommer att finansiera det här inom ramen för den budget vi har men det är klart att det blir tufft.

Överenskommelsen ska gälla som längst till och med 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".