Svenska kyrkan i Uppsala.
Idag tas det beslut om den nya kyrkohandboken på kyrkomötet i Uppsala. Foto: Mikael Wallerstedt / Scanpix

Kritik från musiker om kyrkohandbok: Jazzen saknas

2:08 min

Idag tar Svenska Kyrkan beslut om den nya kyrkohandboken som beskriver hur gudstjänster ska gå till. Kyrkohandboken har kritiserats av bland annat kyrkomusikerna.

Den senaste kyrkohandboken kom 1986 och sen dess har flera vändor av revision påbörjats och avslutats.

Det är dock först nu som en ny version kan komma ut och denna gång har kyrkomusikerna varit kritiska till musikvalen i handboken.

– Många kyrkomusiker saknar mycket musik och den forskning som kommit sen 1986 om Gregoriansk musik har inte tagits tillvara. Det saknas dessutom kyrkomusik influerad av jazz och utomeuropeisk musik, säger Torvald Johansson, domkyrkoorganist.

Det är inte bara valet av musik eller snarare bristen på den i nya kyrkohandboken som klingar falskt för kyrkomusikerna.

Insynen i beslutsprocessen har varit dålig och de som skulle haft inflytande på valet av musik har enligt Torvald Johansson fallit ur processen.

– Det har funnits experter som fått säga vad de vill men inte fått gehör och då har de valt att sluta, säger han.

Wanja Lundby-Wedin är första vice ordförande i kyrkostyrelsen och hon tycker inte att det saknats kompetens för de nya ändringarna i musik.

– Jag tycker vi haft experter med under resans gång, men det är alltid så när man ser tillbaka i efterhand. Ja, vi skulle kunna haft fler musiker med i processen, säger hon.

I tisdags beslutade de fyra största nomineringsgrupperna sig för att kompromissa med kyrkomusikerna: kyrkostyrelsen får i uppdrag att arbeta vidare med musikfrågan.

Det tror Torvald Johansson kan tippa till fördel för att den nya kyrkohandboken godkänns idag.

– Det är ett brett stöd för yrkandet som lades fram igår och jag tror de flesta nomineringsgrupperna hänger på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista