Gabriella Gunnarsson är en av de som deltar i utbildningen för att bli deltidsbrandman.
Gabriella Gunnarsson är en av de som deltar i utbildningen för att bli deltidsbrandman. Foto: Sveriges Radio

Efter massuppsägningar – nya deltidsbrandmän anställs i Uppsala

1:32 min

Efter sommarens kris med massuppsägningar rekryterar nu Uppsala brandförsvar 23 nya deltidsbrandmän. I dag hade de sitt sista moment i utbildningen.

Under två veckor tränas dom här personerna i allt vad en brandman behöver kunna. 13 av dem är från Uppsala, resten Norrtälje.

Gabriella Gunnarsson är en av dem som deltar i utbildningen. 

– Jag gillar att det är ett fysiskt jobb och samtidigt kunna hjälpa människor som är i nöd. Jag har inte fått prova skarpt läge än så jag kan inte säga till 100 procent om det här är min grej, men det känns bra efter de här veckorna att åka ut i hetluften, säger hon. 

Tidigare i år sa flera av länets deltidsbrandmän upp sig i protest efter att ett nytt, enligt dom dåligt, kollektivavtal skrevs på.

Deltidsbrandsmännen har också svårt att få livet att gå ihop, med barn och familj, ett arbete på sidan av och de krav som brandmansjobbet ställer, något som gjort det svårt att hitta personer som vill ta sig an uppdraget.

Jörgen Olsson, enhetschef på brandförsvaret, berättar hur det inte bara är den som är brandman som hamnar i kåren. 

– Det är ju hela familjen som blir drabbade. Man är tvungen att stanna hemma och vara på orten. Speciellt under sommarmånaden kan det vara jobbigt. Samtidigt gör man något för orten därhemma där man bor och de gör ett fantastiskt jobb, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".