Gila är kritisk till att räddningsinsatsen tog så lång tid.
Gila är kritisk till att räddningsinsatsen tog så lång tid. Foto: Niklas Clarksson

Gila ringde om bilbränderna – brandkåren kom efter flera timmar

3:50 min

Det tog flera timmar för brandkåren att börja släcka bränderna i Valsätra i tisdags. "Man ringer brandkåren och så kommer de inte", säger Gila som bor i området.

– Det är farligt för man tänker mest på att det kunde sprida sig till byggnader som var så nära bilarna som exploderade. Folk är vana nu: man ringer brandkåren och så kommer de ändå inte.

Det tog tre timmar mellan den första rapporten polisen fick om branden i Valsätra/Gottsunda till dess att brandkåren började släcka bränderna, eskorterade av polis. Gila berättar hur hon ringde brandkåren förgäves flera gånger.

– Så jag kan tänka mig hur rädslan var för dem som bodde precis mittemot bilen som höll på att brinna. Det var väldigt starkt, bara några meter ifrån.

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala, säger att en utredning kan behöva göras med tanke på hur lång tid det tog innan polisen var på plats. Skälet var att situationen upplevdes som hotfull, säger han.

– Först det första måste vi jobba med att klassa det som särskild händelse och det görs av en polischef i beredskap. Därefter måste man se till att göra en riskbedömning för personalen.

Poljarevius säger att polisen misstänker att bränderna var kopplade till händelser under måndagen och tisdagen. Då gjorde polisen en riktad koordinerad myndighetsgemensam insats mot gängbrottslighet i Gottsunda.

– Vi kommer aldrig att lämna dem som bor i Gottsunda i sticket, utan vi kommer att jobba stenhårt mot den organiserade brottsligheten och mot gängbrottsligheten i Gottsunda/Valsätra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista