Det nya akademiska sjukhuset med samtliga byggnader. Foto: White arkitekter
Det nya akademiska sjukhuset med samtliga byggnader. Foto: White arkitekter

Region Uppsala: "Förtroendet är naggat i kanten"

2:13 min

Region Uppsala vill ha besked kring fasadbeklädnaden på den nya byggnaden vid ingång 100 på Akademiska sjukhuset.

Det handlar om isoleringsmaterialet som använts i fasadbeklädnaden på det nya hus som byggs och som kommer att bli ingång 100 på Akademiska sjukhuset.

Enligt en artikel i Upsala Nya Tidning så har Skanska inte använt det material som de kommit överens om. Det skulle egentligen ha varit ett material som heter PIR, men istället har något som heter fenolskum använts. 
– Det är inte det vi har beställt från Region Uppsala och inte heller det som kommunicerats till oss, så det här är något nytt för oss, säger Thomas Thunblom som är förvaltningsdirektör på Region Uppsala till P4 Uppland.

Från Skanskas sida medger man att man använt fenolskum, men att dess egenskaper är minst lika bra som PIR. Det säger Marcus Andersson som är regionchef för Skanska:
– Min uppfattning är att vi skulle leverera ett material som hade de tekniska egenskaper som de ställt krav på, och enligt min uppfattning har vi inte levererat något som är sämre utan i vissa avseenden är det bättre.

Just nu gör Skanska en utredning kring det material som har monterats, och som Region Uppsala sen ska ta ställning till:
– Det är inte så att vi köper en förklaring rakt av, därför att det är ju så att förtroendet blir naggat i kanten när något sånt här framkommer. Det ser inte bra ut, säger Thomas Thunblom 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista