Linnéa Vemhäll, Miljömålssamordnare på länsstyrelsen och Monica Lind, miljöhygieniker och docent i miljömedicin vid Akademiska sjukhuset
Linnéa Vemhäll, Miljömålssamordnare på länsstyrelsen och Monica Lind, miljöhygieniker och docent i miljömedicin vid Akademiska sjukhuset Foto: Sveriges Radio

Så ska allmänheten kunna minska farliga kemikalier i vardagen

1:56 min

Länsstyrelsen, Region Uppsala, Uppsala kommun och flera andra av länets kommuner har gått samman för att informera om hur allmänheten kan minska förekomsten av farliga kemikalier i sitt dagliga liv.

Linnéa Vemhäll, Miljömålssamordnare på länsstyrelsen, berättar att alla parter samlat information i en broschyr som ska ge råd kopplat till fem olika teman.

– Till exempel i hemmet, duscha och sköta om kroppen och lek och fritid. Vi har skrivit lite kortfattat och tagit fram kemikaliesmarta tips under varje sådant tema, säger hon.

Monica Lind, miljöhygieniker och docent i miljömedicin vid Akademiska sjukhuset, menar att en 25 procents minskning av olika farliga kemikalier hon och hennes forskningsgrupp utgått ifrån i sin forskning innebar att risken för att diabetes med 13 procent i Europa.

– Tänk dig en 13-procentig minskning i Europa, det handlar om en mångmiljard-minskning i kostnad för samhället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista