Johannes Anyuru. Pressbild.
Johannes Anyuru. Pressbild. Foto: Khim Erfraimsson
FÖRFATTARFREDAGAR

Författarfredag med Johannes Anyuru

1:49 min

I fredags var det författarsamtal på Stadsbiblioteket i Uppsala. Johannes Anyuru var där och berättade om hans senaste bok "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar".

En dystopi där medborgargarden utför passkontroller på lekplatser och så kallade Sverigefiender som i boken innebär judar, muslimer och oliktänkande placeras i läger.

Johannes Anyuru är en författare och poet från Göteborg som 2003 släppte sin debutsamling "Det är bara gudarna som är nya", en diktsamling som hyllades av både kritiker och läsare.

Han berättar att boken grundar sig i en oro han själv lever med.

– Oron som föds i mig som muslim när det sker ett terrordåd i islams namn i Europa. Rädslan för de politiska mutationerna som sker när samhället förvandlas och förändras, säger han.

Författarfredagar hålls på Stadsbiblioteket i Uppsala. Det är ett samarrangemang med P4 Radio Uppland, Kafé Kardemumma, Drottninggatans bokhandel och Uppsala studentkår. Denna fredag var det P4 Upplands Ülkü Holago som höll i samtalet.

Hör hela författarsamtalet med Johannes Anyuru i ljudinslaget nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista