spelmissbruk
Idag är 2% av befolkningen spelmissbrukare. Personen på bilden har inget med inslaget att göra. Foto: Hasse Holmberg / TT

Magnus spelmissbruk tog nästan livet av honom

7:42 min

I Uppsala använder sig kommunen av Uppsala Spelberoendecentrum för att behandla spelmissbrukare. Där har 44-åriga Magnus fått hjälp med sitt spelberoende, ett beroende som pågått sen han var 15 år.

Magnus minns första gången han spelade.

– Då hjälpte en kompis till min pappa mig med en Dagens Dubbel. Han satsade 20 kronor åt mig och det gav 23 gånger pengarna, så jag fick 460 kronor i handen. Sen där var jag fast, redan första gången.

Sen dess har han spelat stadigt hela sitt vuxna liv. Över åren har han ljugit för sin familj och kraschat med jämna mellanrum.

Vid ett tillfälle vann han närmare en miljon. Den spelade han bort inom tre månader.

Skulderna som han dragit på sig har han betalt med ännu mer lånade pengar, men till slut gick det inte längre.

Då ville han ta livet av sig.

– Jag kraschade rejält psykiskt för fyra-fem månader sen. Jag orkade inget mer och tänkte att "nu tar jag bilen och kör åt helvete".

När du säger det, vad menar du då?

– Ja, att man vill ta livet av sig helt enkelt. Man känner att man bara sårar de som är nära.

Idag är Magnus spelfri sen fyra månader tillbaka, men han är försiktig med att räkna det som en vinst. Det är inte första gången han har försökt sluta. 

Däremot han har aldrig velat sluta lika mycket som nu. Han har heller inte haft verktygen för att klara det, verktyg som han menar att han fått under sin behandling.

– I början var det värst med abstinens men då har jag gått mycket, läst och tränat och jag brukar djupandas för att få bort de värsta 30 sekunderna.

Vad har du för råd att ge den som kanske är i ett spelmissbruk?

– Ge dig inte om du inte får hjälp första gången. Det finns hjälp som man kan få om man bara träffar rätt person som kan ge dig den där extra minuten och lyssna. Jag tror det är viktigt att man själv vill komma ur ett beroende också, för det går inte att tvinga någon att söka hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista