Gymnasieelever. Genrebild.
Gymnasieelever. Genrebild. Foto: Roald, Berit

Uppsalastudenten Reza om regeringens beslut: "Otydligt"

1:57 min

Igår eftermiddag kom regeringens besked om att unga, som väntat på beslut från Migrationsverket längre än 15 månader, ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå.

Reza Ramezani, Uppsalastudent på Fyrisskolan och en av de som kan påverkas av det här beskedet.

Han säger att beskedet fortfarande gör honom nervös då det fortfarande är otydligt vad det innebär.

På Internationella gymnasiet i Uppsala går ungefär 30 elever en introduktionsubildning för nyanlända. Patrik Lundh är rektor på gymnasiet och han säger likt Reza att en del frågetecken kvarstår.

– Vad händer med ungdomarna som kom den 24//11? Det verkar som att de inte inkluderas i det här nu då. Sen ställer man sig frågan om det här med att ungdomar har fått beslut i första instans innan 15 månader har gått från det att de har sökt asyl, de verkar inte heller innefattas av det här, säger han och menar att processen av många ungdomar kan uppfattas som slumpmässigt och orättvist.

En tredje frågetecken som Patrik Lundh säger att personal på Internationella gymnasiet har är kring de ungdomar som har fått ett tredje avslag och huruvida de hinner utvisas innan lagen hinner beslutas i riksdagen eller träda kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista