Stefan Olsson (M) och Bertil Kinnunen (S)
1 av 2
Stefan Olsson (M) och Bertil Kinnunen (S)
Akademiska sjukhuset
2 av 2
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Sjuksköterskebrist stänger vårdplatser på Akademiska

2:28 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala har 80 stängda vårdplatser - främsta orsaken är att det saknas sjuksköterskor. Moderaterna tycker det borde göras större ansträngningar för att återanställa sjuksköterskor.

– Vi vill att man räknar igenom vad det kostar att återanställa erfarna sjuksköterskor. Det är sjuksköterskornas marknad, då måste man fråga dem vad de vill ha betalt i lön och arbetsvillkor, säger Moderaternas regionråd Stefan Olsson.

Det är nästan var tionde vårdplats på Akademiska sjukhuset som har stängts. Det betyder att sjukhuset kan vårda 80 färre inneliggande patienter samtidigt.

Det skulle enligt sjukhuset behövas 100 fler sjuksköterskor för att öppna upp de stängda vårdplatserna.

Brist på fast vårdpersonal har gjort att inhyrd personal har ökat. I år väntas kostnaden hamna på 175 miljoner kronor, 67 miljoner mer än förra året. Detta trots att det budgeterades för en kraftig minsking av inhyrd personal.

– När det gäller att rekrytera är vi rätt så framgångsrika, vi har konkurrenskraftiga ingångslöner, jättebra introduktionsprogram och ett mentorskap som byggs upp. Däremot är det för många som slutar.

Tycker du att man skulle kunna göra mer när det gäller att återanställa de som har slutat?

– Framför allt handlar det om att färre ska sluta. Det är lättare att lyckas med det än att återrekrytera, säger Socialdemokraternas regionråd Bertil Kinnunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista