En man vid en dator, man ser inte ansiktet och skärmen är suddig.
Arkivbild. Sveriges kommuner och landsting arbetar för att alla äldreboenden ska ha wifi, i Uppsala har bara fyra av sex det. Foto: Bertil Ericson/TT

Ojämlik tillgång till wifi på äldreboenden

1:47 min

Alla äldreboenden i Heby, Håbo och Älvkarleby har trådlös internetuppkoppling för de boende. I Uppsala däremot bara fyra av tio.

Att kunna surfa på nätet är ingen självklarhet om man råkat ramla på äldre dar och hamnat på en korttidsenhet på ett äldreboende. Knappt hälften av landets kommuner erbjuder wifi på äldreboendet, trots att SKL, Sveriges kommuner och landsting, arbetar för att alla äldreboenden i Sverige ska ha det. I Uppland finns både bra och dåliga wifi kommuner.

Heby, Håbo och Älvkarleby har wifi på alla sina boenden. Sämst till ligger Uppsala som har wifi på 4 av 10 boenden, vilket är sämre än rikssnittet på drygt hälften.

– Om jag hade en brukare med läsplatta skulle jag erbjuda wifi, men ser jag inte att man har telefon eller dator så är det inget jag erbjuder. Man kanske förväntar sig att generationen vi vårdar inte använder det här, men det är väl en villfarelse, säger Susanne Hellström, avdelningschef på korttidsboendet Tegelbacken i Heby kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".