Linus di Zazzo, idrottskonsulent vid Upplands idrottsförbund
Linus di Zazzo, idrottskonsulent vid Upplands idrottsförbund Foto: Mattias Ahlm/SR

Idrottsledaren: #Metoo hjälper oss i arbetet

2:26 min

Förra veckan gick över 2 000 svenska idrottare ut med ett upprop mot sexuella trakasserier under hashtagen #timeout. Bland andra fotbollsspelaren Johanna Frisk från Uppsala.

Fotbollsspelaren och expertkommentatorn inom Radiosporten Johanna Frisk, från Uppsala och med ett förflutet i bland annat Bälinge berättar att utsatts för och vittnat oacceptabla kommentarer och beteenden genom åren.

En situation kom hon direkt att tänka på i och med uppropet. En ansvarig i en förening hon tidigare spelat i kallade in till ett möte hon trodde skulle handla om ett uppdrag hon skulle få kopplat till föreningen. 

– När vi sitter i mötet visar det sig att det egentligen gick ut på att han och jag skulle åka iväg en helg och bada bubbelbad, dricka champagne och åka skridskor. Det är ett övertramp där jag tycker att man utnyttjar sin ställning i den föreningen och använder det på ett helt fel sätt, säger hon. 

Linus di Zazzo, idrottskonsulent vid Upplands idrottsförbund, jobbar med att åka runt till olika föreningar för att bland annat lära ut om hur de kan bygga upp sin styrelse. Han tar också upp värdegrundsfrågor under besöken.

Han säger att debatten välkomnas, då frågan om jämställdhet kommer för sällan från de han besöker.

– Det är inte lika lätt för oss att komma in och jobba med de frågorna, säger han och menar att det därför är bra att debatten uppstått. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".