Universitetshuset i Uppsala
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

2400 akademiker skrev under #akademiuppropet

1:39 min

#Metoo - sexuella trakasserier och härskartekniker i akademisk miljö. Den föreläsningen ges i morgon vid Uppsala universitet - efter uppropet från bland andra ungefär 2 400 kvinnor i akademin.

Bakom föreläsningen står Rådet för lika villkor och föreläsare är Anneli Häyrén, forskare i genusvetenskap och som också håller på att skriva en handbok om hur man ska hantera trakasserier och kränkningar.

Enligt Anneli Häyrén handlar det inom akademin om begränsade resurser och att det finns konkurrens om de resurserna. 

– Då använder man maktmedel för att försäkra sig om sina egna resurser, säger hon.

Verksamheten har tidigare varit mansdominerad och trots att den inte är det längre finns maskulinitetskonstruktionen kvar och det är i den som Anneli Häyrén menar att utrymmet för sexuella trakasserier finns kvar.

I rådet för lika villkor sitter också studentrepresentanter. Shade Amao från Uppsala studentkår och för henne kommer det inte som en chock att så många skrivit under uppropet. Enligt henne är det på tiden att något händer. 

– Inom Universitetet finns en stor tendens att säga vad man bör göra, vilket leder till man ofta inte gör någonting. Säger man vad man ska göra det här så tror jag att det finns en större chans till att vi också kan följa upp att det har hänt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista