Boende på Eriksdalsgården i Uppsala fotar och filmar med läsplattan.
Boende på Eriksdalsgården i Uppsala fotar och filmar med läsplattan. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

De lär sig surfa på äldreboendet

2:12 min

Uppsala kommun är sämst i länet på trådlös uppkoppling på äldreboenden, men nu pågår ett arbete för att bli bättre. Delvis på äldreboendet Eriksdalsgården i Uppsala.

På äldreboendet Eriksdalsgården i Uppsala lär man de boende hur man gör när man surfar. Kursdeltagarna är mellan 65 och 103 år gamla.

– Ja, man ska vara med sin tid, säger Gösta Fernstedt, 101 år.

Vad har du lärt dig hittills?

– Det kan jag knappast redogöra för, jag får se när jag försöker komma någonstans, säger Gösta Fernstedt.

Uppsala kommun är medvetna om att de ligger sämst till i länet när det gäller wifi på äldreboenden, men jobbar nu på att bli bättre. Sen två månader tillbaka får de som bor på äldreboendet Eriksdalsgården, en gång i veckan lära sig att använda en läsplatta.

- Idag lärde vi oss att fota med paddan som den kallas, det är kul man petar på någonting så händer det saker, säger Solveig Bengtsson.

Deras lärare Mårten Ågren, lärde sin farmor att använda Internet. Idag kan hon skypa, har Facebook, gör sina bankärenden på läsplattan och läser tidningar digitalt. Framgången med farmorn gjorde att Mårten Ågren vågade starta eget och idag lär han andra äldre att surfa på nätet. Det första han lär ut är att man inte kan göra fel.

– Många äldre vågar inte trycka på någonting, så vi har alltid repetition på hemknappen, säger Mårten Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".