Uppsala tingsrätt.
Uppsala tingsrätt. Foto: Tova Kurkiala Medbo

Dom i dag mot misstänkta nätpedofilen

1:04 min

I dag kommer Uppsala tingsrätts dom mot en man från Norduppland som misstänks ha pressat ett stort antal flickor i flera länder att utföra grova sexuella handlingar framför webbkameror.

Den 41-årige mannen har enligt åtalet suttit vid sin dator i Sverige och via intenet fått kontakt med unga flickor från USA, Kanada och Skottland. Genom hot har han förmått dem att inför webbkameror utföra sexuella handlingar som han har spelat in.

Totalt ska 27 flickor ha utsatts, varav 18 är identifierade. De var alla 15 år eller yngre när brotten begicks.

Åklagaren yrkar på minst tio års fängelse och vill att mannen bland annat ska dömas för grov våldtäkt mot barn. Om Uppsala tingsrätt går på åklagarens linje blir det här det första fallet någonsin när en gärningsman döms för våldtäkt när de sexuella handlingarna skett över nätet.

Mannen förnekar våldtäkt och lyfter bland annat fram just att han inte har varit fysiskt närvarande när de sexuella handlingarna har begåtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista