reportrar väntar på dom
Domen lämnas ut i Uppsala tingsrätt. För första gången har en person i Sverige dömts som skyldig till våldtäkt när övergreppet skett via nätet. Foto: Akvelina Smed /TT

Unik våldtäktsdom mot uppländsk nätpedofil

1:44 min

Den 41-åriga man från Norduppland som pressat en rad flickor att utföra grova sexuella övergrepp på sig själva framför webbkameror fälls för bland annat grov våldtäkt av barn.

Man döms till tio års fängelse och ska också betala sammanlagt över en miljon kronor till sina offer.

Övergreppen ägde rum under hösten och vintern 2015. Mannen har suttit vid sin dator i norduppland och via internet fått kontakt med unga flickor i USA, Kanada och Skottland. Genom hot har han förmått dem att inför webbkameror utföra sexuella handlingar som han har spelat in.

Totalt har 26 flickor utsatts, varav 18 är identifierade - alla under femton när brotten begicks. Mannen erkänner handlingarna, men försvarets linje har varit att de inte ska betraktas som våldtäkt.

– Där har vi varit oense med åklagarna. Vi är av uppfattningen att det här inte är att jämföra med våldtäkt ur ett kränkningshänseende, säger mannens advokat Kronje Samuelsson.  

Tingsrätten har också delvis gått på försvarets linje, merparten av fallen har bedömts som till exempel utnyttjande av barn för sexuell posering eller grovt sexuellt tvång.

Men i fem fall fälls 41-åringen för våldtäkt respektive grov våldtäkt. Och det gör målet unikt. Aldrig förr har någon i Sverige dömts för våldtäkter utan att vara fysiskt närvarande.

Skälet är att handlingarna som flickorna förmåtts utföra i de här fallen är så förnedrande, konstaterar tingsrätten i domen.

– Det har domstolarna öppnat upp för även i tidigare domar. Man har till och med sagt det uttryckligen att man kan tänka sig handlingar som är så kränkande att det går att bedöma som våldtäkt även över nätet, säger rådmannen Carin Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista