händer
Foto: Johanna Norin/TT

Anhöriga känner att de måste slåss för plats på äldreboende

2:07 min

Allt färre som ansöker om plats på äldreboende i Uppsala får avslag.
Men ändå upplever många anhöriga - enligt intresseorganisationer - att de måste slåss för att få en plats.

Ingrids mans demens hade förvärrats när han varit inlagd på sjukhus, samtidigt som han blivit av med sin tidigare växelvårdsplats. Ingrid ville ha demensboende (särskilt boende) till honom, men biståndshandläggaren tyckte att han skulle få en ny växelvårdsplats istället, kombinerad med hemtjänst och daglig sysselsättning de veckor han bodde hemma.

Statistik som äldreförvaltningen tagit fram till P4 Uppland visar att 10 procent som sökte särskilt boende fick avslag i fjol och i förfjol. I år uppges bara 6 procent ha fått avslag.

Men fortfarande tycker Jan Ask, ordförande i Uppsala pensionärsföreningars råd, att biståndshandläggarna behöver bli bättre på att lyssna på anhöriga.

Erik Pelling är det socialdemokratiska kommunalråd i Uppsala som har ansvar för äldrefrågor. Enligt honom är det en resursfråga, som behöver respekteras. 

 – Vi har en begränsad summa resurser, men det här behöver förklara och framförallt finns det en hel del att göra. Både för att jobba med kvalitén och se till att alla de här pusselbitarna är på plats och finns i tillräcklig omfattning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista