Adventsstek på kalv
Adventsstek på kalv Foto: Anna Bratt/SR

Recept: Adventsstek á la Martin

Köksmästare Martin Andersson skapar nya traditioner och lagar en adventsstek.

Ca 1 kg kalvstek

2 msk honung

5 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk rosmarin hackad

1 msk backtimjan, hackad

Citronzest från 2 citroner

Olja och smör till stekning

Salt och nymalen svartpeppar

 

Ta fram kalvsteken i god tid innan du ska börja tillaga den så den är rumstempererad. Bind upp den med bindgarn så den får en trevlig form

Salta och svartpeppra kalvsteken rikligt runt om, när du är klar ta lite mer.

Bryn kalvsteken fint runt om hela i en panna med olja och smör.

Lyft över kalvsteken till en ugnsform och på med honungen, vitlök, rosmarin, timjan och citronzest. Massera runt allt runt kalvsteken. Sätt ugnen på 120 grader och sätt en ugnstermometer i den tjockaste delen av kalvsteken. In med kalvsteken och ta ut den när den har en innertemperatur på 58 grader, ca en timme. Ta ut kalvsteken och låt den vila i minst tio minuter. Bort med bindgarnet och skär upp kalvsteken i fina tunna skivor. Servera med dina favorittillbehör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".