Röstande i vallokal. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

MP under riksdagsspärren – "En varningsklocka"

1:57 min

Miljöpartiet hamnar utanför Riksdagen på 3,8 procent den senaste mätningen av SCB. Det bekymrar Uppsala kommuns miljöpartistiska kommunalråd Maria Gardfjell. Moderaterna går framåt och Sverigedemokraterna backar.

Om det hade varit val idag så hade Miljöpartiet fått 3,8 procent av rösterna och därmed inte kommit in i riksdagen. I regionen Östra Mellansverige har Miljöpartiet gått från 4,2 % av rösterna till 3,4 %.

Maria Gardfjell är miljöpartistiskt kommunalråd i Uppsala kommun, hon har siktat på att komma med i riksdagen. Opinonssiffrorna som har sjunkit sedan november 2014 för partiet bekymrar henne.

– Det här är en varningsklocka, säger Maria Gardfjell, miljöpartistiskt kommunalråd i Uppsala.

Hon säger att partiet ska visa vad partiet har åstadkommit när de har suttit vid makten, och visa vad det hade inneburit om de inte hade suttit med i riksdagen.

Moderaterna går framåt från 18,1 procent till 22,2 procent enligt de senaste mätningarna. I Östra Mellansverige har de gått från 15,3 % till 21,3 %.  Fredrik Ahlstedt är moderat kommunalråd i Uppsala berättar att den största framgången är att de fått börja prata om sin politik.

– Vi har fått diskutera trygghetsfrågorna som är väldigt viktiga för många människor. Vi har fått diskutera integrationsjobbfrågan och även skolfrågan, säger han.

Sverigedemokraterna backar sedan den senaste mätningen, från 18,4 till 14,8 procent. I regionen Östra Mellansverige backar de från 18 % till 15,8 %.

Simon Alm är gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala och han säger att det var väntat.

– Många av de väljarna som vi har vunnit under den här mandatperioden har ju kommit från Moderaterna, säger han.

Enligt honom har partiet vunnit dem väljarna för att Moderaterna inte tagit trygghetsfrågorna- och invandringsfrågorna på allvar.

– Och nu får man en ny partiledare här under hösten och då kommer ju en del förhoppningar om att man kan gå tillbaka till sitt gamla parti, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista