Kniven
1 av 2
Kniven som användes vid mordförsöket. Foto: Polisen
Uppsala tingsrätt. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
2 av 2
Uppsala tingsrätt. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Utslängd från efterfest – försökte knivmörda utkastaren

0:55 min

En 25-årig man döms till sex års fängelse för att ha försökt knivmörda en 32-årig man på en efterfest Vaksalagatan i Uppsala i augusti i år.

Enligt 32-åringen började händelsen med att flera personer bad 25-åringen att lämna lägenheten. När 25-åringen inte gick ut självmant knuffade 32-åringen ut honom i trapphuset, varpå han kände ett stick i magen.

32-åringen fick livshotande skador. Även 25-åringen blev knivhuggen. 32-åringen har i polisförhör sagt att det var 25-åringen som högg sig själv men tingsrätten tar inte ställning i den frågan.

Rätten slår däremot fast att den enda kniv som använts var den som 25-åringen hade med sig till festen. Inget tyder på att han haft direkt uppsåt att döda 32-åringen, enligt tingsrätten, men han har varit likgiltig för att den andra skulle dö vilket är tillräckligt för att han ska dömas för mordförsök.

25-åringen själv hävdar att han var så berusad vid tillfället att han varken kan erkänna eller förneka att han har begått gärningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista