Taxichaufför
Det är är en av de bilder från övervakningskameror som visar den man som tagit ut pengar med andras bankkort. Men enligt Uppsala tingsrätt är det inte visat att mannen på bilden är samma person som den tilltalade taxichauffören. Foto: Polisen

Taxichaufför frias för bedrägerier

1:13 min

En taxichaufför som stått åtalad för att ha tagit ut pengar med sina kunders bankkort frias av Uppsala tingsrätt, trots att fem av bankkorten hittades i hans plånbok.

Åtalet gäller tolv fall där personer blivit av med sina bankkort och någon tagit ut eller försökt ta ut pengar med korten.

Nästan alla har förlorat korten när de betalat för taxiresor eller restaurangbesök och då fått tillbaka någon annans kort, vilket de upptäckt först senare.

Taxichauffören har enligt körlistor varit i tjänst vid alla de tillfällen som åtalet gäller. En man som liknar honom, men som håller en hand för ansiktet, har fångats på bild vid bankomater vid åtta tillfällen.

Och i hans plånbok hittade polisen fem bankkort som tillhör målsäganden i målet.

Taxichauffören hävdar att körlistorna inte stämmer eftersom förarna kan göra byten som inte registreras, att det inte är han som syns på övervakningsbilderna och att han aldrig har sett de bankkort som hittats i hans plånbok.

Tingsrätten bedömer att det inte är säkert att det är taxichauffören som syns på bilderna. Körlistorna visar att han har kunnat stjäla bankkorten och göra uttagen men inte att han gjort det.

Mest graverande är bankkorten i hans plånbok men enligt tingsrätten är det inte bevisat att han har stulit dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".