Morgonprogrammet i P4 Uppland är i Östhammar och träffar Hans Raab är koordinator Finsktalande i Östhammars kommun.
Morgonprogrammet i P4 Uppland är i Östhammar och träffar Hans Raab är koordinator Finsktalande i Östhammars kommun. Foto: Sveriges Radio.

Finland firar 100 år – firar på slottet i Uppsala

2:05 min

I dag fyller Finland 100 år som självständigt land. Firandet pågår hela dagen och kvällen. Hans Raab är koordinator Finsktalande i Östhammars kommun och han ska hålla tal på slottet i Uppsala där firandet fortsätter i kväll.

På kvällen klockan 17.00 blir det jubileumsgudtjänst i Uppsala domkyrka. Därifrån går ett fackeltåg till Uppsala slott. Därefter börjar festligheterna där.

Det är också på slottet som Hans Raab är koordinator Finsktalande i Östhammars kommun ska hålla ett tal för att hylla Finlands historia. 

– Och vad man ska ta upp på ett sådant tal har jag funderat mycket på. Vi måste ju ha med krigen. Men vi måste också ha med allt det som Finland har gjort, säger han. 

Han berättar att han också kommer att ta upp många namn under talet, på författare, konstnärer, musiker och idrottskvinnor- och män. 

– Och för varje namn slår mitt hjärta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista