Brid Poppel med finlands flagga i receptionen på Östhammars kommun.
1 av 2
Brid Poppel i receptionen på Östhammars kommun. Foto: Christer Engqvist / Sveriges Radio
Hans Raab som är koordinator för finsktalande i Östhammars kommun.
2 av 2
Hans Raab, koordinator för finsktalande i Östhammars kommun. Foto: Mona Wahlund / Sveriges Radio

Finlands 100-årsdag firas i Uppland

1:48 min

I dag fyller Finland 100 år som självständigt land, något som firas i Uppland i dag.

 – Jättespännande! Vi har hållit på hela året med utställningar, konserter och föreläsningar. Och nu smäller det! säger Hans Raab säger som är koordinator för finsktalande i Östhammars kommun som ska hålla tal på slottet i Uppsala i dag.

Finlands 100-årsdag firas i Uppsala med en gudstjänst i domkyrkan. Sen blir det fest på slottet med omkring 400 personer med mingel, mat, sång, tal och dans.

Samtidigt finns det vemod i den finska historien med krig.

– I dag känns det mycket bra. Men det har varit en svår väg hit. Det har varit fyra krig. Men av de 100 åren har kanske 95 varit utan krig, det ska man också fira. Finland har klarat det som andra inte klarade när Sovjetunionen angrep från öst, säger Hans Raab.

De fyra krigen är inbördeskrig vid självständigheten 1917 mellan röda som ville ansluta sig till Sovjetunionen och vita som inte ville det. Sen två krig mot Sovjetunionen under andra världskriget, och mot Tyskland i norra Finland under andra världskriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista