Campingplats, arkivbild
Campingplats, arkivbild, har inte något med händelsen att göra. Foto: Christine Olsson/TT

Flera döms för träd som föll över kvinna på camping

1:24 min

Tre män fälls i dag för att ha fällt det träd som skadade en kvinna på en camping så svårt att hon blev förlamad.

VD:n för bolaget som var ansvarigt, liksom trädfällarna, fälls för grovt arbetsmiljöbrott och döms till villkorlig dom med dagsböter.

Företaget tilldöms också företagsbot om 800 000 kronor.

Det var förra sommaren som kvinnan var i förtältet till sin husvagn på Siggefora camping nordväst om Uppsala då hon träffades av ett träd som föll genom taket. Trädet föll så att hon bröt ryggen och hon blev förlamad från bröstet och nedåt.

Trädet kom från avverkning av skog på en granntomt - en trädfällning som de boende på campingen inte hade informerats om.

Enligt åklagaren gjordes inte den riskbedömning som ska göras innan fällningen och dessutom hade man inte heller det säkerhetsavstånd som krävs. Det gör att man brutit mot arbetsmiljölagen och genom oaktsamhet orsakat olyckan och kvinnans skador.

De ansvariga trädfällarna och VD:n för bolaget har nekat till brott.

Men Uppsala tingsrätt anser att de inte brytt sig om de stora risker som trädfällningen vid en campingplats mitt i sommaren innebar och fäller dem alla tre. VD:n döms för att han är skyldig att kontrollera att medarbetarna följer alla regler - vilket han inte gjort. De döms alla till 60 dagsböter och villkorlig dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".