Det kan vara läskigt att undervisa i sexualundervisning och lärare behöver strukturer enligt Matilda Strömberg från RFSU.
Det kan vara läskigt att undervisa i sexualundervisning och lärare behöver strukturer enligt Matilda Strömberg från RFSU. Foto: Foto: Jessica Gow / TT

Lärare om sexualundervisning: Behövs struktur

2:25 min

På onsdagen riktades ljuset på sexualundervisningen i skolan genom ett seminarium i riksdagen. Matilda Strömberg, RFSU och Anette Rytthammar, matte/NO-lärare på Björklingeskolan för årskurs fem, berättar om sina erfarenheter av sexualundervisningen.

Matilda Strömberg från RFSU har varit ute hos skolor och träffat elever och även lärare när hon pratat kring sex och samlevnad. Hon har träffat lärare som inte  fått undervisning om hur de ska undervisa i ämnet, och hur de då får utgå ifrån egna erfarenheter.

– Min bild är att många lärare tycker att det är lite läskigt och svårt att hålla sexualundervisning, säger hon.

Anette Rytthammar som är matte/No-lärare på Björklingeskolan för årskurs fem och hon berättar hur alla i klassen kan ha olika erfarenhet av ämnet, att frågor kan vara pinsamma att ställa och hur läraren behöver möta eleverna där dem är.

– Man behöver ha en ganska tydlig struktur med vad man faktiskt ska undervisa om, säger hon.

Hon berättar också att skolsystern på skolan kan bli involverad genom enskilda samtal och gruppsamtal. Även SO-läraren kan komma in och berätta om vad som händer på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".