Parkeringen på Akademiska som den ser ut i dag. Foto: Mårten Nilsson/SR.
Parkeringen på Akademiska som den ser ut i dag. Foto: Mårten Nilsson/SR.

P-appar kan vara ett integritetsproblem

1:47 min

Bristen på kommunal upphandling av parkeringstjänster skapar en djungel av olika parkeringsappar när man ska ställa bilen i Uppsala, vilket också kan vara problematiskt ur integritetssynpunkt.

Uppsalabon Hanna Heilborn är skeptisk till att ge ifrån sig sina personuppgifter när hon ska betala på en parkeringsplats i Uppsala.

– Man vet inte hur med IT-intrång och liknande, så det skulle jag vara försiktig med, säger hon.

I dag tar kommunala Uppsala Parking AB inte hand om personuppgifter, utan dem skriver kontrakt med leverantörer så att de tar hand om uppgifterna på ett säkert sätt. Det som gäller när man betalar via app är banksekretess.

Christian Rask som är teknikansvarig för Uppsala Parking Ab menar att SMS-tjänsten också är säker.

– Kontokorten styrs ju upp väldigt strikt enligt banksekretess så det skulle kunna vara något säkrare, men jag vill ändå inte hävda att det är osäkert på något sätt att lämna ut ett personnummer till de här företagen, säger han.

Men till stor del förlitar sig Uppsala Parking AB till att leverantörerna till kontrakt som reglererar personuppgifter. För att anpassa sig till den nya dataskyddslagstiftningen GDPR så måste för första gången göra en upphandling av tjänsten.

– Som ett första led har vi sagt upp avtalen med alla leverantörer och appar som vi har nu, så ska vi gå ut med en upphandling och upphandla två-tre appar. Det kommer vara något färre än det vi har i dag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista