BUP
Barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala redovisar längre väntetider. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ökade väntetider hos BUP

1:56 min

Andelen som får vänta längre än 30 dagar mellan första kontakten och första bedömningen hos Barn- och Ungdomspsykiatrin i Uppsala har ökat drastiskt sen förra året.

Målet är att 90% ska få hjälp inom en månads tid. Hittills i år når BUP i Uppsala 45% och i juni var den siffran bara 2%.

Ola Duregård är sektionschef på BUP och han säger att det här är ett resultat av vad som hände förra året.

– Vi blev tvungna att stänga de mottagningar vi hade i ytterdelen av länet förra hösten vilket gjorde att fler barn och familjer behövde hjälp av oss här i Uppsala, säger han.

En av de som redan förra året blev drabbad av det ökade patienttrycket var Johannes. Han sökte hjälp för sin sons koncentrationssvårigheter i augusti 2016 och blev lovad ett besök inom ett par veckor för att en diagnos skulle ställas.

Först efter två månader och 25 samtal till BUP hände något, och det var när Johannes tog ledigt från jobbet och åkte till mottagningen.

– Det är som en hög mur som man måste kunna klättra över och det är svårt att veta hur man ska göra mer än att man får ett nummer att ringa, säger han.

Ola Duregård säger att telefonsystemet som används för patientkontakt är en utmaning som man fortfarande kämpar med.

– Rent tekniskt har det systemet begränsningar och det finns en risk att man står i kö och sen inte kommer fram. Den frågan har vi vänt uppåt och det pågår en översyn om det. Sen handlar det om att vi ska ha tillräckligt med personal på plats, säger han.

Trots utmaningarna är Ola Duregård positiv och menar att siffrorna som i somras låg på 2% håller på att hämta sig.

– Som det är just nu är det 50% av de som söker som får ett besök inom 30 dagar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista