Gravad lax à la Martin Andersson
Gravad lax à la Martin Andersson. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Martins Anderssons gravade lax och Daniels hemmagjorda glögg

Lax på julbordet ett måste för många. Här får du ett recept på en gravad variant som tar lite tid, men som ger ett godare resultat.

  • GRAVAD LAX, SOTAD MED KUMMIN OCH ANIS
  • Ca 1 kg lax i hel bit utan skin
  • ½ dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk malen kummin
  • 1 msk malen anis

Laxen (OBS! Behövs göras två dagar i förväg)

Blanda socker och salt. Dela laxen på mitten och gnid in den i socker-salt blandningen. Lägg ihop lax bit på bit. Lägg laxen i en plastpåse eller något annat lufttät. Lägg laxen i kylen i ca 1 dag. Ta fram laxen när den har legat och dragit åt sig av sockret och saltet 1 dag, torka laxen fri från vätska, socker och salt.

Skär lax bitarna nu på längden så det blir 3 ”loins” av varje bit, skär bort fettet längst kanterna på laxen. Blanda kummin och anis, vänd lax i blandningen och torrhalstra laxen runt om snabbt i en väldigt het panna. Laxen ska bara få fin stekyta runt om. Rulla in lax i plastfilm hårt så att det blir fin form på laxen och lägg laxen i frysen en dag. Sen när laxen frusit klart, ta ut den, låt den tina lite och skär den i fina tunna skivor.

 

Daniels glögg

Klassisk vinglögg

  • En flaska vin
  • 1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak)
  • 4-6 tsk strösocker
  • 2 tsk råsocker
  • 2 kanelstänger
  • 10 kryddnejlikor
  • 15 hela kardemummakärnor

    Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna.
    Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista