Sigrid de Geyter, VD Uppsala vatten.
Sigrid de Geyter, VD Uppsala vatten. Foto: Sveriges Radio/Martin Hult

Tillsynsmyndighet om PFAS-utsläppet: Försvaret kan tvingas rena vattnet

Efter ett möte mellan Uppsala vatten och Försvarsmaktens tillsynsmyndighet i dag kan den militära flygplatsen Ärna tvingas göra något åt ämnet PFAS som finns i grundvattnet där.

Den militära flygplatsen Ärna i Uppsala kan komma att tvingas att göra något åt ämnet PFAS som finns i grundvattnet där, och som också har kommit ut i Uppsalas dricksvatten. Det blev resultatet av det möte mellan Uppsala Vatten och Försvarsmaktens tillsynsmyndighet som hölls i dag.

Uppsala Vattens VD Sigrid De Geyter säger att det var ett konstruktivt möte och att hon hoppas på en åtgärd på plats inom kort. 

– Att försvarsinspektören tar och funderar igenom det underlag som de har fått se i dag och beslutar om utökad tillsyn, säger hon. 

För fem år sen upptäcktes ämnet PFAS i Uppsalas dricksvatten. Ett ämne som i mycket höga halter eventuellt kan skada människors hälsa.

Kommunen menar att halterna beror till allra största del på brandskum som har sprutats ut på försvarets flygplatsområde Ärna i Uppsala, medan försvarsmakten har ansett att dom bara står för en liten del av föroreningen i Uppsalas dricksvatten.

Det har kostat det kommunala bolaget Uppsala Vatten ungefär tio miljoner kronor per år att rena vattnet.

Uppsala Vattens VD träffade i dag chefen för Försvarsmaktens tillsynsmyndighet, Pierre Campenfeldt, som inte lovar något i dag men säger att de ska överväga att ställa nya krav på Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".