Självförsvar mot mobbning

För att få bukt med mobbingen mot tjejer föreslår Vänsterpartiet i Uppsala att alla gymnasietjejer skall få gå en kurs i feministiskt självförsvar.
- Det handlar mycket om psyklologiskt självförsvar, att unga tjejer skall få träffas för att diskutera egna erfarenheter, det säger Niklas Schyllerkvist som är vänsterpartistisk fullmäktigeledamot. Mobbningen ökar på många av Uppsalas högstadieskolor men mobbningsproblemet har även blivit värre på gymnasieskolorna. Jämfört med för tre år sen uppger nu nästan dubbelt så många gymnasie-elever att de mobbas och utsätts för kränkande särbehandling. Vänsterpartiet i Uppsala vill att kommunen ska satsa 200 000 kronor på att utbilda tjejerna i självförsvar. Instruktörer ska åka runt på skolorna och utbilda tjejerna på lektionstid. Självförsvar dålig lösning Men förslaget är inte lika populärt i alla partier. Folkpartiet i Uppsala tycker man istället ska satsa på att utbilda lärarna i konflikfthantering. - Mobbning är svårare än att man bara kan gå en självförsvarskurs, det handlar om att lära sig sociala relationer, det säger folkpartiets kommunalråd Jan Ove Jerrestål.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".