Vildsvin
Foto: ERLAND VINBERG

Staten bekostar analys av cesium i vildsvinskött

1:29 min

Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar nu uppländska jägare att skicka in prover på vildsvinskött för analys av cesium som finns kvar i marken från Tjernobylolyckan.

– Det fanns knappt vildsvin här 1986. Däremot kan man misstänka att halterna i dag kan vara högre än till exempel hos älg och rådjur, säger Pål Andersson på strålsäkerhetsmyndigheten.

Vid mätningar under hösten har man mätt upp omkring 15 000 Becquerel i vildsvinskött från Uppland, och det är omkring tio gånger högre än Livsmedelsverkets försäljningsgränsvärde.

Finns det anledning att dra ner på ätandet av vildsvinskött från Uppland?

– Är det halter på över 10 000 Becquerel per kilo kan man lika gärna låta bli att äta helt och hållet. Det är onödigt, även om risken är väldigt låg, säger Pål Andersson.

Den som skjuter ett vildsvin i områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1986 kan skicka in ett köttprov för att mäta halten av cesium-137. För att öka kunskapen om cesium-137 i vildsvinskött betalar Strålsäkerhetsmyndigheten laboratorieanalysen, om myndigheten får ta del av mätresultaten och uppgifter om var och när djuret är skjutet.

Strålsäkerhetsmyndigheten bekostar mätningar av cesium-137 av vildsvin som är skjutet i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands eller Västerbottens län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista