Tåg vid Uppsala station.
Tåg vid Uppsala station. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Uppsala-Stockholm: Nu på 30 minuter

2:04 min

Nu går det att åka tåg mellan Uppsala och Stockholm på bara en halvtimme.

Vid de snabba resorna stannar tågen inte i Knivsta och Märsta som de gjort tidigare och det innebär att 8 minuter av restiden försvinner.

– Att kunna erbjuda resor mellan Stockholm och Uppsala på en halvtimma är ju väldigt väldigt åtråvärt för många resenärer, speciellt de som reser ofta, säger Sj:s affärschef, Jan Kyrk. 

Från och med nu så utökar också SJ trafiken, från 29 avgångar i varje riktning per dag, till 35 respektive 37 avgångar.

Och av dem så är det 13 i varje riktning som är snabba avgångar. De går en gång i timmen under hela dagen  och de stannar alltså inte i Knivsta och Märsta.

– Vi kommer att stanna 22 respektive 24 tåg i varje riktning i Knivsta respektive Märsta. 

Men det är en förminskning.

– Det det blir några få färre avgångar. Men vi ser till att ha minst ett tåg i halvtimmen mot Stockholm på morgonen och tillbaka på eftermiddagen.

Hur fungerar det rent praktiskt att kunna ha fler avgångar?
– Vi kommer att behöva lite fler tåg men att vi kör åtta minuter snabbare kommer också innebära att vi kan använda tågen effektivare. Vi hoppas att det ska komma ännu fler resenärer och rustar oss med ännu fler vagnar för att kunna möta det, säger Jan Kyrk.

Roland som pendlar till och från Stockholm tycker att den nya tabellen fungerar bra för honom, då han också matchar tiderna till bussar.

 – Ju snabbare desto bättre, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".