Vedran Kutic.
Vedran Kutic på sin nuvarande arbetsplats, Sjölanders mekaniska i Västerås, där han är anställd som CNC-operatör (Observera att det var Vedrans tidigare arbetsplats som inte hade fullgott försäkringsskydd). Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Kampen fortsätter: Utvisas på grund av fel hos arbetsgivare

2:15 min

Vedran Kutic och hans familj ska utvisas, trots att han har fast jobb sedan flera år, och trots att det är brist i hela landet på personer som har hans yrkeskompetens, CNC-operatörer.

Vedran Kutic från Serbien fick 2012 anställning på ett företag i Sverige och flyttade till Enköping med sin fru och deras två barn.

Han fick arbetstillstånd beviljat i två omgångar, men när han 2016 ansökte om permanent uppehållstillstånd avslog Migrationsverket ansökan eftersom Vedran Kutics första arbetsgivare i Sverige inte betalat fullgott försäkringsskydd.

Han fick nyligen avslag även i Migrationsdomstolen men ska nu överklaga även till Migrationsöverdomstolen.

– Det är ett bagatellfel för att utvisa en familj som Sverige behöver, säger Vedran Kutic.

Vedran Kutic har sedan ett och ett halvt år tillbaka en ny anställning som CNC-operatör på Sjölanders mekaniska i Västerås.

Även Vedrans Kutics fru, som är frisör, har fast jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista